Implantat

Tandimplantat är skruvar av titan som opereras in i käkbenet. Implantatet fungerar

som en konstgjord tandrot på vilken en eller flera kronor kan fästas. Titan är en metall som har en unik förmåga att växa fast i käkbenet och går bra ihop med kroppens vävnader.

Behandlingen består av två delar

En implantatbehandling består av en kirurgisk del och en protetisk del. I den kirurgiska delen opereras implantat in i käkbenet och i den protetiska delen tillverkas de tänder som ska fästas på implantatet. Behandlingen ger en känsla av att få tillbaka sina egna, naturliga tänder vilket också ger dig ett större självförtroende och möjligheten att le samt tugga åter.

 

Operationen görs i lokalbedövning, på samma sätt som när man till exempel lagar en tand och gör inte ont. Efter operationen behöver du smärtstillande läkemedel för att motverka obehag när bedövningen släpper. Dessa läkemedel minskar även svullnaden i operationsområdet.

 

De flesta människor kan få implantat. Hälsan kan däremot vara avgörande. Implantatbehandling är inte lämpligt på barn och ungdomar som fortfarande växer. Det är viktigt att det finns tillräckligt med käkben av god kvalitet att fästa implantatet i. Detta bedöms bland annat med hjälp av en röntgenundersökning.